Jídlo a pití Rhodosu

Všichni Řekové mají rádi dobré jídlo a pití. Rhodos není výjimkou. Navíc, aby uspokojili turistu, provozují Rhodosané množství různých restaurací s cizími kuchyněmi. Nás ale zajímá nejvíc ta zdejší. Paradoxně musíte po ní dosti pátrat. Najdete ji ve Starém městě a v přístavu v Rhodu a také ve vesnicích mimo turistická centra.

Restaurace

Restaurace většinou otvírají v poledne a zavírají pozdě v noci. Ostrované obědvají až kolem 14. hodiny odpolední a večeří s klidem po 22. hodině. To, že dostanete jídlo vlažné není číšníkova pomalost, či neschopnost, ale zvyk. V horkém počasí si zdejší obyvatelé navykli servírovat jídlo studenější. Pokrokovější restaurace se ale přizpůsobují zákazníkům a předkládají jim jídlo dostatečně teplé, nebo vám jídlo na požádání ohřejí v mikrovlnce. Hlavní surovinou zdejší kuchyně je samozřejmě olivový olej. Tradiční taverny nemívají příliš vysoký standard. Jsou jednoduše řešeny, na stolech bývají plastikové ubrusy s papírovými ubrousky. Jeden druh příboru vám musí stačit pro všechny chody. Pokud chcete, aby vám číšník nosil jednotlivé chody postupně, musíte mu to říci, nebo si postupně objednávat. V opačném případě dostanete horu jídla najednou a snažte se.

Kromě klasických restaurací, můžete navštívit kavárnu - kafenion a dát si kávu, čaj, studené nápoje, ouzo (anýzový likér) nebo pivo různých světových značek včetně plzeňského. V turistickým centrem se setkáte i s točeným pivem. Možná vám tu nabídnou i nějaké menší jídlo, třeba salát. Scházejí se tu zdejší muži. Také existuje ryze rybí restaurace - psarotaverna. Z jídelníčku vyčtete, jestli je cena uváděná za porci, nebo za 1 kg váhy ryby. Když se ryba počítá podle váhy, může si host rybu sám vybrat. Na grilované pokrmy se specilazuje prostá restaurace - psistária. Klasická cukrárna je skryta pod názvem sacharoplastion a najdete tu především zdejší ženy. Ouzeri je vyloženě nálevna ouza a piva se skromnými pokrmy. Kavárny a cukrárny jsou otevřené už od časného rána.

Stejně jako třeba na Krétě i tady většina restaurací vystavuje před svým vchodem řecko - anglický jídelníček i s fotkami jednotlivých jídel. Často tu také postává číšník, přeje vám dobrý den a láká vás dovnitř. Chcete-li dát při placení obsluze spropitné, optimální je 10% celkové částky. 

Speciality rhodské kuchyně

Maso, ryby a mořské plody se upravují především grilováním na dřevěném uhlí, nebo dušením, často se zeleninou. K němu nebo k čerstvému pečivu, či pittě (nekvašený chléb) se podává tradiční tzaziky. Jde o česnekový plnotučný jogurt se strouhanou okurkou a kořením. Na Rohodosu najdete tradiční speciality řecké a někdy i turecké kuchyně. Zdejší souvlaki je jehněčí kebab s cibulí, také se trochu podobá našemu špízu. Do kuliček mletého masa se často přidává jako koření máta. Zapékaná moussaka má mnoho podob, ale základem jsou jehněčí játra, baklažán, cibule a bešamel. Samozřejmě se tu setkáte i s klasickým girosem, vepřovým masem (nejčastěji bokem) grilovaným a postupně odřezávaným. Oblíbené je tu gouvesti, hovězí dušené s drobnými nudlemi v kameninové míse.

Setkáte se tu s výbornými velkými saláty z čerstvé zeleniny, které si sami dle chuti dochutíte olivovým olejem a vinným octem. Do salátů se přidávají skvělé ovčí a kozí sýry například feta. Zákusky jsou hodně sladké, nejčastěji s medem. Typickým rhodským zákuskem je rizogalo, studený rýžový pudink s citrónem a skořicí. Vesnickou pochoutkou je jogurt z čerstvého ovčího mléka. Přidává se do něj med.

[../odkazy/4.html]

Co se pije na Rhodosu

Nejoblíbenějším nealko nápojem je v Řecku ledová pramenitá voda. V těch správných původních restauracích ji dostanete bez požádání a bezplatně ke kávě. Kávu tu podávají filtrovanou, nescafé, řeckou mocca, která je velmi silná a chutná po lékořici, a ledové šlehané frapé. Nezapomeňte uvést, kolik chcete cukru. Čaj se tu pije velmi málo a když už, tak sáčkový. Přestože se na Rhodosu pěstuje hodně ovoce, málokdy budete mít možnost objednat si čerstvě vylisovaný džus. Víno se v restauraci podává jen k jídlu. Najdete tu vína suchá a polosuchá, bílá, červená i růžová. V prostých restauracích mívají vína sudová. Známá je bílá retsina, která se aromatizuje borovicovou pryskyřicí. Na bezplatnou ochutnávku rhodských vín si zajděte v Rhodu v ulici Kapodistrias do sdružení CAIR. Nejznámější bílé víno je Ilios a červené Chevalier de Rhodes. Ouzo se pije jako aperitiv, destiluje se z vinných výhonků a je čirý. Naředí-li se vodou, což není vůbec špatné, získá mléčnou barvu.

Komentáře k této stránce - jídlo a pití na Rhodosu na diskusním webu najih.cz

Další moje stránky o jídle v různých zemích: jídlo na Krétě, jídlo v Turecku, portugalské jídlo, jídlo v Bulharsku, tuniské jídlo, jídlo v Gruzii, jídlo na Madeiře

 

Základní údaje - Ubytování - Dovolená na Rhodosu - Jídlo a pití - Historie Rhodosu - Cestování a doprava - Město Rhodos - Západní pobřeží - Východní pobřeží - Lindos - Fotky - Odkazy - Kontakt